Páger Pince

Szürkebarát 2019

Évjárat

2019

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Szürkebarát (Pinot gris)

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Mátra

Alkoholtartalom

13,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

13 C

Maradék cukor

0,7 g/L

A Gereg-dűlő öregtőéiről szüreteltük az alapanyagot két részben, két hét eltéréssel. Mindkét frakciót 1-1 napig héjon tartottuk, majd egyharmada egy 300 literes light pörkölésű, elsőtöltésű hordóba, kétharmada pedig tartályba került. Fél éves finomseprőn történő érlelés után gyenge szűréssel, derítetlenül palackoztuk. Almás, naspolyás, vadvirágos, mandulás jegyek kavarognak mind illatában és ízében. Közepesen intenzív savérzet jellemzi. A bor pirkadtmegjelenése visszautal a szürkebarát szőlőszemeinek eredendő színére.

  • Mandulás
  • Vadvirágos
  • Naspolyás

2 900 Ft

Egységár: 3 867 Ft/L

Rendelhető
  • Mandulás
  • Vadvirágos
  • Naspolyás

A Gereg-dűlő öregtőéiről szüreteltük az alapanyagot két részben, két hét eltéréssel. Mindkét frakciót 1-1 napig héjon tartottuk, majd egyharmada egy 300 literes light pörkölésű, elsőtöltésű hordóba, kétharmada pedig tartályba került. Fél éves finomseprőn történő érlelés után gyenge szűréssel, derítetlenül palackoztuk. Almás, naspolyás, vadvirágos, mandulás jegyek kavarognak mind illatában és ízében. Közepesen intenzív savérzet jellemzi. A bor pirkadtmegjelenése visszautal a szürkebarát szőlőszemeinek eredendő színére.

Az évjáratról

A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.

Szürkebarát (Pinot gris)

Eredetileg nem más, mint a pinot noir mutációja, ha tetszik színváltozata; fehérszőlő létére rózsás-vörösre érő héjanyaga miatt voltaképpen rozékészítésre is alkalmas, ezzel egyes borászok rendszeresen élnek is. Bora lágyabb savkészlete és gyakran kompótos gyümölcsössége miatt népszerű, de Olaszországban, ahol ma a legelterjedtebb, friss, reduktív iskolája a jellemzőbb. Hazai termőterülete 1600 ha, főleg mátrai és badacsonyi ültetvényeken megtalálható.